A MODELL-LEÍRÁS MAGYAR VERZIÓJA MÉG NINCS TELJESEN KÉSZ!!!

Összefoglaló Az erdők szénkörforgalmáról Letöltés és
installálás
A modell futtatása.
Szenáriók
Köszönet-
nyilvánítás
Hivatkozás a
modellre

CASMOFOR

verzió: 5.0

A modellről
általában
Néhány példa a modell outputjára Részletes
modell leírás
Hasznos kapcsolók Felelősség-
elhárítás
Kapcsolat

FELELŐSSÉGELHÁRÍTÁS

A szénnek a sok széntárolón történő áthaladása nagyon különböző módokon és sebességgel történik. Általában nagyon nehéz megfelelő paramétereket alkalmazni a legtöbb olyan folyamatra vonatkozóan, amelyek megváltoztatják a széntárolók (pl. a talaj) széntartalmának nagyságát. Különösen bonyolítja a helyzetet az, hogy a folyamatokat nagymértékben és modellezhetetlenül befolyásolják olyan környezeti tényezők (pl. a hőmérséklet), amelyek maguk is nagyon változékonyak. Emellett több folyamatot, ill. széntárolók közti kapcsolatot a modellezhetőség érdekében lineárisnak vettünk, habár a valóságban a nem-lineáris folyamatok és kapcsolatok dominálnak, és a linearitás számít kivételnek.

A fentiek és sok más egyéb tényező miatt, gyakorlati okok miatt, továbbá mivel a CASMOFOR-t előrejelzések készítésére szántuk, s az előrejelzések eleve nagy bizonytalanságokkal terheltek a jövő kiismerhetetlensége következtében, a tárolókat és a folyamatokat a help rendszer többi részében leírtaknak megfelelően, korlátozott pontossággal modellezzük.

Mivel a CASMOFOR készítésének az elsődleges célja az erdősítésekkel kapcsolatos döntések meghozatalának elősegítése, fontos tudni, hogy a modellel az egész rendszerben tárolt szén teljes mennyiségének meghatározása olyan pontossággal történik, ami elégséges a döntések meghozatalához. Törekedtünk arra, hogy a szén-körforgalommal kapcsolatban a magyar erdészet vonatkozásában rendelkezésre álló valamennyi információt figyelembe vegyük. Ezáltal a CASMOFOR a lehető legnagyobb pontosságot is adja, és ezen kívül segít megítélni azt is, hogy mekkora az egyes folyamatok nagyságrendje, relatív pontossága, és a teljes rendszerre vonatkozó becslés pontossága.

A fentieket is figyelembe véve a szerző nem vállal semmilyen felelősséget semmilyen olyan adattal, vagy információval kapcsolatban, ami a CASMOFOR modellből vagy annak használatával állítható elő: sem a modell outputjával, sem a help rendszerrel, sem pedig a program- és helprendszerben található semmilyen más dokumentummal vagy fájllal kapcsolatban.A weblapot utoljára Somogyi Zoltán módosította 2016. március 4-én.

Vissza a lap tetejére