A MODELL-LEÍRÁS MAGYAR VERZIÓJA MÉG NINCS TELJESEN KÉSZ!!!

Összefoglaló Az erdők szénkörforgalmáról Letöltés és
installálás
A modell futtatása.
Szenáriók
Köszönet-
nyilvánítás
Hivatkozás a
modellre

CASMOFOR

verzió: 5.0

A modellről
általában
Néhány példa a modell outputjára Részletes
modell leírás
Hasznos kapcsolók Felelősség-
elhárítás
Kapcsolat

LETÖLTÉS ÉS INSTALLÁLÁS

A modell és a hozzátartozó help-rendszer letölthető a http://www.scientia.hu/casmofor/CASMOFOR.ZIP címről.

A program installálása:

A program és a model MS Windows (2000, XP or Vista) alapú MS Excel (Excel 2000, Excel XP vagy 2007) fájlokban találhatók. A program MS Excel alapú Visual Basic-ben lett megírva. A rendszer help-fájljai is standard web-fájlok (html fájlok). Ezért semmilyen különleges installálásra nincs szükség: a zip fájlban található fájlokat egy-az-egyben át kell másolni egy tetszőleges könyvtárba (célszerűen, de nem kötelezően, ennek a könyvtárnak a neve lehet CASMOFOR).

Figyelem! A program fájloknak a létrehozott könyvtárban, a help fájlokat az ebben a könyvtárban lévő "help" könyvtárban kell lenniük. A program futtatásához meg kell nyitni az xls fájlokat tartalmazó (CASMOFOR) könyvtárat, és a CASMOFOR.xls fájlra kell klikkelni, majd a képernyőn megjelenő utasításoknak és kérdéseknek megfelelően kell a programot a kívánságnak megfelelően futtatni. A help rendszer eléréséhez vagy a programon belül a megfelelő gombokat kell megnyomni (pl. "help"; vagy pl. az egyes, meghatározandó mennyiségek leírására kell kattintani). A program futtatása nélkül a help rendszer a "help" könyvtrban lévő "index.html" fájla történő kattintással érhető el.

FONTOS MEGJEGYZÉSEK

A CASMOFOR program több ún. makróból áll. Ezek a makrók a már korábban említett MS Excel Visual Basic nyelven íródtak. Ez a nyelv nem állandó, hanem függ az MS Excel verziójától. A CASMOFOR jelenlegi verzióját mind az MS Excel 2003, mind pedig az MS Excel 2007-el teszteltük. E két rendszer között különbség van a program futási idejét tekintve: (érdekes módon) a CASMOFOR sokkal gyorsabban fut sz MS Excel 2003 alatt. Ez azonba azért van, mert a CASMOFOR sok grafikont és táblázatot generál, és az MS Excel 2007 mindezeket részletesebben rajzolja ki, mint a korábbi változatok, ami időigényes. Azonban az erdőtelepítési szcenárió minden naptári évére a számítások 1 mp-nyi időt igényelnek, és ezen felül kb. fél perc kell a grafikonok és táblázatok előállításához még az MS Excel 2007 alatt is. Előfordulhat, hogy amikor a CASMOFOR az MS Excel 2007 alatt fut, több másodperc is kell ahhoz, hogy egy-egy új, a program folytatását jelző ablak megnyíljon (ez az idő sokkal rövidebb MS Excel 2003 alatt).

Annak érdekében, hogy a számítógépet meg lehessen védeni káros vírusoktól, az MS Excel-be egy makrófuttatási védelmi rendszert építettek be. Ezt a CASMOFOR.xls indítása előtt "közepes" vagy "alacsony" szintre kell állítani az MS Excel 2003-ban, az MS Excel 2007-ben pedig a "Fejlesztés" menün belül a "Makróbiztonság" menüpontra kattintva az alábbi képnek megfelelően:

 

Ez a beállítás nem engedi rögtön futtatni a CASMOFOR-t, csak akkor, ha a CASMOFOR.xls futtatása során engedélyezzük a makrók futtatását az alábbi képnek megfelelően:

 

A CASMOFOR makróiban nincsen semmilyen vírus vagy kárt okozó kód.

FIGYELEM! A képernyő felbontása 1280*1024 vagy ennél nagyobb legyen a CASMOFOR futtatásakor. Bizonyos képernyőbeállítási korlátok miatt a program csak ilyen beállításokkal működik helyesen. A program által generált grafikonok azonban mindenképpen a képernyőfelbontás függvényeik, ezért megjelenésük lehet, hogy nem felel meg azonnal. Ez a probléma azonban mindig könnyen kiküszöbölhető, ha a "Nézet" menüben a "Kiválasztott" menüpontra kattintve átméretezzük a grafikonokat. Ezeket a grafikonokat más fájlokba (pl. MS Word) is át lehet másolni, és ott újraméretezni őket.


A weblapot utoljára Somogyi Zoltán módosította 2016. március 4-én.

Vissza a lap tetejére