Összefoglaló Mi a fenntarthatóság? Letöltés és
installálás
Köszönet-
nyilvánítás
és adatok
Hivatkozás a
modellre

SUFOR

verzió: 1.0

A modellről
általában
Példa fenntartható és fenntarthatatlan rendszerekre A modell futtatása.
Szcenáriók
Felelősség-
elhárítás
Kapcsolat

LETÖLTÉS ÉS INSTALLÁLÁS

A modell és a hozzátartozó help-rendszer letölthető a http://www.scientia.hu/casmofor/TARTAMFA.ZIP címről.

A program installálása:

A program és a model MS Windows (XP, Vista vagy Window 7) alapú MS Excel (Excel 2000, Excel XP, 2007 vagy későbbi) fájlban található. A program MS Excel alapú Visual Basic-ben lett megírva. Ezért semmilyen különleges installálásra nincs szükség: a zip fájlban található fájlt egy-az-egyben át kell másolni egy tetszőleges könyvtárba (célszerűen, de nem kötelezően, ennek a könyvtárnak a neve lehet TARTAMFA).

FONTOS MEGJEGYZÉSEK

A TARTAMFA program több ún. makróból áll. Ezek a makrók a már korábban említett MS Excel Visual Basic nyelven íródtak. Ez a nyelv nem állandó, hanem függ az MS Excel verziójától. A SUFOR jelenlegi verzióját mind az MS Excel 2003, mind pedig az MS Excel 2007-el teszteltük.

Annak érdekében, hogy a számítógépet meg lehessen védeni káros vírusoktól, az MS Excel-be egy makrófuttatási védelmi rendszert építettek be. Ezt a CASMOFOR.xls indítása előtt "közepes" vagy "alacsony" szintre kell állítani az MS Excel 2003-ban, az MS Excel 2007-ben pedig a "Fejlesztés" menün belül a "Makróbiztonság" menüpontra kattintva az alábbi képnek megfelelően:

 

Ez a beállítás nem engedi rögtön futtatni a TARTAMFA-t, csak akkor, ha a TARTAMFA.xls futtatása során engedélyezzük a makrók futtatását az alábbi képnek megfelelően:

 

A SUFOR makróiban nincsen semmilyen vírus vagy kárt okozó kód.

A program által generált grafikonok élessége a képernyőfelbontástól függ, ezért megjelenésük lehet, hogy nem felel meg azonnal. Ez a probléma azonban mindig könnyen kiküszöbölhető, ha a "Nézet" menüben a "Kiválasztott" menüpontra kattintve átméretezzük a grafikonokat. Ezeket a grafikonokat más fájlokba (pl. MS Word) is át lehet másolni, és ott újraméretezni őket.


A weblapot utoljára Somogyi Zoltán módosította 2013. május 1-én.

Vissza a lap tetejére